
Vårt samhällsansvar
På HMB lägger vi stor vikt vid social hållbarhet med fokus på våra medarbetare och de som arbetar i våra projekt. Vår låga personalomsättning med en genomsnittlig anställningstid på 15,2 år är ett stort kvitto på det.
I flera decennier har vi arbetat nära våra beställare och samarbetspartners, ofta i samverkan, för att utveckla optimerade lösningar som gynnar både projektet och samhället i stort. Vi har flera komplexa projekt i vår portfölj såsom Sveriges första passivhuscertifierade skola, Sveriges största plushus och Sveriges största passivhus.
Vi har ett omfattande och målmedvetet hållbarhetsarbete som vi delar in i tre fokusområden:

Sociala villkor
På HMB arbetar vi systematiskt med att proaktivt identifiera, förstå och eliminera risker för att säkerställa att tillväxt aldrig går före medarbetarnas hälsa eller säkerhet. För detta är alla våra yrkesarbetare viktiga ambassadörer.
Vår låga personalomsättning är ett kvitto på att vår företagskultur bidrar till en arbetsplats som främjar trivsel, samhörighet och utveckling. Tillsammans med underentreprenörerna ser vi till att arbetsmiljön är jämlik, inkluderande och positiv.
För att bidra till kunskapsutvecklingen i branschen samarbetar samtliga avdelningar med skolor, YA-utbildningar och högskolor för att erbjuda praktikplatser och kunskapsutbyten.
Praktikplatser för Rekarnegymnasiet
I ca 10 år har vi samarbetat med Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Vi sitter i programrådet och erbjuder varje år flera praktikplatser och anställer minst 1 person. Vi bidrar också till deras byggkollo där 8-10 åringar får pröva på att bygga tillsammans med yrkesverksamma och gymnasielever från bygg- och anläggningsprogrammet.
Säker och hälsosam arbetsplats
- Nollvision för arbetsplatsolyckor
- Systematiskt arbetsmiljöarbete
- Aktivt riskarbete
- Inkluderande företagskultur
Goda arbetsvillkor för leverantörer
- Etiska riktlinjer
- Kontroller för att upptäcka svart arbetskraft, ekonomisk brottslighet och korruption
Social inkludering
- Jämställdhet, jämlikhet, inkludering, mångfald
- Samarbete med arbetsförmedlingen
- Samarbete med skolor, YA-utbildningar och högskolor för praktikplatser
Klimat och miljö
På HMB är vi fast beslutna att bidra till en positiv förändring. Det gör vi både genom hur vi bygger och vad vi bygger. Genom vårt egenutvecklade verktyg ”Hållbar arbetsplats” säkerställer vi att våra arbetsplatser drivs energieffektivt och med en effektiv resursanvändning.
Vi har under åren byggt upp en stor kunskapsbas kring användandet av hållbara material och återbruk. Exempelvis har vi byggt vårt eget kontor i Uppsala samt Mötesplatsen CIK i Knivsta med trästomme.
Vi har länge arbetat med återbruk och arbetar ständigt för att öka mängden återbrukat material i våra projekt, bland annat har vi återbrukat en hundra år gammal stålstomme i vårt projekt Färgkajen i Västerås.
Sveriges största passivhus
Centrum för Idrott och Kultur (CIK) i Knivsta är en banbrytande anläggning som uppnår passivhusstandard, även på stor skala. Byggnaden har optimerad zonindelning med individuellt styrd uppvärmning, avancerad värmeåtervinning och högpresterande isolering. Den lilla mängd uppvärmningsenergi som behövs produceras av överskottsvärmen från ishallens ismaskin.
Hållbara byggnader
- Hållbara och klimatsmarta materialval
- Undvika miljö- och hälsofarliga ämnen
- Miljöcertifieringar
- Klimatsmarta lösningar för drift
Resurseffektivitet
- Minskade avfallsmängder
- Ökad sorteringsgrad
- Återbruk
Optimerad byggprocess
- Hållbar arbetsplats
- Energismarta lösningar i produktion
- Klimateffektiv drift av arbetsplatsen
- Effektiva arbetsfordon och transporter
Sunda affärer
Utöver nöjda medarbetare, mäter vi vår framgång i återkommande kunder. För att nå det levererar vi hög kvalitet, i rätt tid och enligt budget, samt följer våra policys för arbetsmiljö och etiska riktlinjer. Det når vi tack vare vår produktionsinriktade organisation där våra egna yrkesarbetare bemannar våra projekt med snickare och betongarbetare. Projektteamet följer projekten från idé till färdigställande, vilket skapar en kontinuitet och ett ansvarstagande för projektet. Det leder i sin tur till bättre samarbeten, snabbare problemlösning och högre kvalitet på resultaten.
Samverkan med återkommande kunder
I flera decennier har vi arbetat i samverkan. Vi har tillsammans med några nyckelkunder utarbetat rutiner och processer för att tillsammans arbeta i projekt där vi involveras tidigt. Många gånger har vi i sådana samarbeten gjort ”icke-genomförbara” projekt lönsamma genom effektiva samarbeten.
Några av våra samarbetspartners inkluderar:
Riksbyggen, OBOS, HSB och Sveafastigheter.
Affärsetik och sund konkurrens
- UE och leverantörer följer våra policys och riktlinjer
- Rutiner för visselblåsning
Effektiv projektstyrning
- Erfarenhetsåterföring och förbättringsarbete
- Ledningssystem för systematiskt arbetssätt
- Företagskultur
Nöjd kund och ägare
- NKI och återkommande kunder
- Samverkan
- Felfri produkt
- Leverans i tid
Som del av AF-gruppen
Med AF-gruppen i ryggen får vi på HMB ta del av en bred hållbarhetskompetens samt en gedigen struktur för riskhantering och säkerhetsarbete. Vi delar AF-gruppens tänk kring arbetsmiljö och säkerhet och arbetar enligt samma krav gällande uppföljning och rapportering av oönskade händelser, riskstyrning, arbetslivskriminalitet och leverantörsuppföljning.
Som en del av AF-Gruppen bidrar vi även till koncernens övergripande mål om klimatpåverkan:
- Koncernen ska minska utsläppen av växthusgaser per tjänstekategori i förhållande till omsättningen med minst 50 % före 2030, och nå klimatneutralitet 2050.
- Koncernen ska minska mängden avfall som går till förbränning och deponering med minst 50 % senast 2030.
