Nytt kontor i Falun

I maj 2018 flyttade vi in i vårt nya kontor i Falun, en imponerande byggnad som är helt specialritad av Mondo arkitekter.

I slutet av 2016 letade HMB efter en lämplig tomt till ett helt nytt huvudkontor i Falun. Ett bra och lockande alternativ var Myran, det nedlagda Dalaregementets övningsområde. Det fanns bara en hake: enligt detaljplanen var området tänkt att rymma verksamheter knutna till försäljning eller service för bilar och bilister – branscher som är lite svåra att integrera i ett byggbolag.

Vid samma tid höll Opus Bilprovning på att etablera sig i Falun och de var intresserade av att dela lokal med oss; ett betydligt smidigare sätt att gå detaljplanen tillmötes jämfört med att försöka få in bilförsäljning i HMB.
I början av 2017 kontaktade vi Mondo arkitekter Dalarna för att ta fram en fastighet för både HMB och Opus Bilprovning. Att få till en lösning där två så skilda verksamheter skulle dela hus innebar så klart olika utmaningar. På den parallelltrapetsigt formade tomten skulle det både gå att köra in med bil och släp till bilprovningen och även göra så att HMB var synliga så att folk lätt kan hitta rätt.

HMB:s halva, med fasadbeklädnad i svart fibercement, exponerar sin indragna entré med plåtkassetter i företagets gula färg. Byggbolagets del är i två våningar där entréplan finns de delar som ska vara lättåtkomliga för besökare, till exempel konferensrum.

Våning två nås via en centralt placerad och specialdesignad trappa som leder upp till ett pausrum, omgivet av olika kontor.

Andra halva skiljer sig från HMB:s i både färg och fasadmaterial. Här finner vi sandwichelement i mörk silvermetallic. Opus lokaler är i ett våningsplan, men själva besiktningshallen har dubbel takhöjd. Stommen i hallen utgörs av grova limträpelare och balkar. Dessa ger med sin rytm det långsmala och höga rummet en nästan kyrklig karaktär.